Sharepoint 2010 Character problem in Category Titles in Blog Site for different languages


Hello Everyone,

If you faced a character problem in Category Titles in Blog Site Template for different language , may be this article helps you. In my envoriment i am using Turkish Language Pack (1055) .
the repro is not tested on other languages but it  should be occurs for other languages which is contains specific characters .

I think this  problem is a minor bug .You can reproduce it easily .

Here the Repro steps.
1) Install or find SPS2010 + SP1Dec2011 CU + TR(1055) language pack installed machine.
2) Create a site collection in Turkish
3) Create a “Web Günlüğü”  (Blog Site Instance)
4) Add some categories that contains Turkish Characters.
5) Click one of this category titles in left navigation  and open category page

I have created a category named : “Yağlı Boya Seçmeleri”  You can see the problem bellowed screenshot.

The problem is when rendering left panel Categories web part (XSTLListView) not encode url of Link object correctly. I have tested with changing the link in browser’s address bar with correct encoding the titiles shown correctly on category page.

So There  is a workaround for fixing this issue with using Sharepoint Designer 2010 .

1) Open defauılt aspx and (any needed page) in Sharepoint Designer.

2) Select one of the link  in Categories  XsltListViewWebpart


3) Click the HyperLinkOptions button.

4) Change the default value of
{$HttpVDir}/{$thisNode/../@resource.wss.lists_Folder}/{$thisNode/../@resource.wss.blogcategories_Folder}/Category.aspx?CategoryId={$thisNode/@ID}&Name={$CategoryTitle} as
{$HttpVDir}/{$thisNode/../@resource.wss.lists_Folder}/{$thisNode/../@resource.wss.blogcategories_Folder}/Category.aspx?CategoryId={$thisNode/@ID}&Name={$thisNode/@Title}

5) Repeat same options for all needed pages.

And Open and Check  again your blog page :

(For who know Turkish the word of “Şeçme” have a little typo correct word is “Seçme” . Dont worry about it . i am not get all screenshot again for fixing this 🙂

See you next article.

Advertisements

About bpostaci
Escalation Engineer in Microsoft.

4 Responses to Sharepoint 2010 Character problem in Category Titles in Blog Site for different languages

  1. Ai Yamasaki says:

    I have same trouble in Japanese Edition. very helpful! Thank you.

  2. Excelent, same problem in Spanish, thanks a lot!

  3. Dominik Lampke says:

    Same problem with German SharePoint Blogs. Very useful post! Helped a lot. Thank you!

  4. Colin Léger says:

    The problem in question was solved in April 2012 Cumulative Update

    http://support.microsoft.com/kb/2598304

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: